Każdy, kto choć raz pracował w gastronomii, wie, czym są trudne do wywabienia plamy. Niestety, ale odzież firmowa, w której reprezentuje się restaurację, powinna zawsze prezentować się nienagannie. Co wcale nie jest łatwe, bo zazwyczaj kucharze, kelnerki i barmani mają po 2 komplety strojów na zmianę.
Jednak jest niezawodny sposób na trudne plamy, a pranie odzieży firmowej nie musi wiązać się z poświęceniem dużej ilości czasu, a przede wszystkim nerwów. Nie musi się również kończyć zakupem nowego kompletu ubrań.
Pranie odzieży firmowej w wydaniu profesjonalnym
Chociaż w niektórych firmach pracownicy otrzymują ekwiwalent za pranie odzieży firmowej, to w większości przypadków szef kuchni lub właściciel restauracji odpowiedzialny jest za utrzymanie strojów pracowniczych w nienagannym stanie. Oczywiście nie oznacza to, że zbierają odzież firmową i piorą we własnym domu, ponieważ raz, że byłoby to niezgodne z zasadami sanepidu, a dwa mało efektywne.
Jeśli chodzi o ubrania firmowe, a konkretnie stroje dla gastronomii to trzeba mieć na uwadze, że nie będą to tylko plamy po mące czy sosie. A również plamy pochodzące z soków owocowych, wina, słodkich napojów, oleju, przypraw, czy innych, które trudno by było wybawić w warunkach domowych.
Dlatego też wiele restauracji czy barów korzysta z usług pralni chemicznych i oddaje ubrania pracownicze w ręce profesjonalistów. Niektóre pralnia, tak jak pralnia Wash&Go ma w swojej ofercie usługę concierge, czyli odbiera i dowozi pranie w ustalonym terminie od klienta i do klienta. Takie rozwiązanie sprawia, że maksymalnie ogranicza się czas, który trzeba poświęcić na dbanie o odzież pracowniczą. Wystarczy dopilnować, aby każdy z pracowników w odpowiednim czasie zdał swoją brudną odzież firmową, a pracownik pralni tudzież kurier przyjedzie ją odebrać o wyznaczonej porze.
Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ przede wszystkim Ty jako właściciel lub osoba odpowiedzialna za odzież pracowniczą oszczędzasz czas na dojazdach i odbiorach odzieży. A ubrania dostarczone są w stanie takim, jakby wyszły dopiero spod maszyny do szycia. Dlaczego? Pranie odzieży firmowej zazwyczaj odbywa się na specjalnych programach pralniczych i wykończone jest maglowanie. Dzięki czemu uniform pracowniczy jest czysty, schludny i wyprasowany.
Istotna rola maglowania
Maglowanie wykorzystuje się najczęściej przy praniu pościeli, prześcieradeł i ręczników. Natomiast równie często jest używane jako ostatni etap prania odzieży firmowej. Dlaczego maglowanie jest istotnym elementem akurat przy odzieży firmowej? Po pierwsze dzięki temu zachowujemy najwyższe walory estetyczne uniformów pracowniczych. A po drugie dzięki wykorzystaniu gorącej pary ubrania są wolne od wszelkich alergenów, drobnoustrojów i bakterii, które mogłyby się osadzić głęboko w tkaninie. Ponadto maglowanie sprawia, że odzież firmowa nie traci swoich właściwości, ani koloru. Dzięki czemu zachowuje profesjonalny wygląd nawet po kilkunastu, czy kilkudziesięciu praniach.
Dlaczego warto pranie odzieży firmowej powierzyć specjalistom?
Oszczędność czasu jest jednym z elementów, o których już wspominaliśmy, który sprawia, że oddanie odzieży firmowej do pralni chemicznej jest dobrym pomysłem. Natomiast nie jest to kluczowa rzecz, która przemawia za skorzystaniem z usług profesjonalistów. Najważniejsze jest to, że odzież firmowa zostanie uprana w odpowiednich środkach z wykorzystaniem specjalnego programu prania przeznaczonego do ubrań firmowych. A trudne plany usuwane są bez najmniejszego problemu. Co nie byłoby wcale takie oczywiste w przypadku samodzielnej próby prania fartuchów, uniformu kucharzy, czy strojów kelnerek i barmanów.
Kolejny aspekt to również odpowiedzialność przed sanepidem. Dzięki oddaniu odzieży firmowej do pralni chemicznej masz pewność, że w tym aspekcie stacja sanitarno-epidemiologiczna nie ma się do czego doczepić. W przypadku prób samodzielnego prania odzieży firmowej, szczególnie gastronomicznej mogłoby to już stanowić pole do rozmów podczas kontroli, a także upomnienia. Nagminne powtarzanie takiego procederu mogłoby zakończyć się karą.